Dentist.ro

  • 6 moduri de a obţine un zâmbet îmbunătăţit!
    Cum acţionează zmbetul hollywoodian? Tinde spre perfecţiune şi luptă pentru admiraţie, frumuseţe, putere şi, nu n ultimul rnd, pentru respect. Zmbetul perfect pe care l afişează şi l promovează divele cu atta nonşalanţă şi siguranţă n orice ocazie le deschide drumul spre succes. Iar nouă ne cştigă ncă din primul moment admiraţia. Ele au nteles un lucru foarte important n lupta pentru...
Sarcina si dentistul

Sarcina si problemele dentare

Sarcina este un moment foarte placut,fiziologic,dar si solicitant in acelasi timp. Perioada de graviditate aduce cu ea atat de multe schimbari in organism,iar caviatea bucala nu reprezinta o excepţie in acest sens. Igiena orala este extrem de importanta în timpul sarcinii, deoarece creşterea nivelului de hormoni poate cauza afectiuni dentare noi sau le poate intensifica pe cele deja existente.

Din nefericire cele mai multe dintre viitoarele mamici percep tratamentul stomatologic ca fiind contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca aceasta ar dauna fatului. De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul sarcinii sa aiba probleme cu dintii si chiar sa si-i piarda. De aceea multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului, nici in cazuri de urgenta.

Una dintre cele mai comune probleme dentare asociate sarcinii este o afecţiune cunoscută sub numele de gingivita de sarcina care apare de obicei în timpul primului trimestru. Simptomele care insotesc aceasta stare sunt inflamarea si sangerarea gingiiilor spontan sau doar la periaj si masticatie. Aceasta forma de inflamatie gingivala este favorizata de cresterea nivelului hormonal de estrogeni,dar factorul determinant in reprezinta placa bacteriana (microbii prezenti pe suprafetele dintilor) Astfel igienizarea corecta acasa completata cu igienizarea riguroasa in cabinet (nu necesita anestezie ) pot reduce la minim aceste manifestari..

Mentinerea unei bune igiene dentare în timpul sarcinii este evident importanta pentru fat. Unii cercetători au demonstrat că stadii grave de inflamatii gingivale sau parodontite pot provoca nasterea prematura şi greutatea mică la naştere.Aceasta s-ar explica prin faptul ca bacteriile care produc boala parodontala ajung din gura mamei prin circulatia sanguina in uter unde se declanşa producerea de prostaglandine, care poate duce la nastere prematura.

Daca trebuie sa ai parte de un tratament dentar de urgenta pe parcursul sarcinii nu ezita pentru ca urgenta se poate trata, fiind mult mai important ca infectia de la un dinte sa poata fi oprita pentru a nu se propaga prin circulatia sangelui la fat.

Anestezicele dentare, cum ar fi novocaina sau lidocaina pot trece prin placenta,insa dozele utilizate în cele mai multe proceduri dentare sunt considerate sigure. Epinefrina se adaugă, uneori, la anestezice locale pentru a prelungi efectul, dar este recomandat să evitaţi această utilizare în timpul sarcinii, deoarece poate creşte riscul unor defecte minore din nastere

Este foarte important sa eviti tetraciclina, ce poate cauza decolorarea temporara sau permanenta a dintilor copilului( actioneaza intrauterin,dintii copilului nenascut fiind in process de formare si dezvoltare)

Doar in caz de urgenta radiografia dentara poate fi efectuata cu protectia obligatorie a abdomenului mamei si a glandei tiroide cu un sort de plumb pentru a reduce la minim doza de radiatii.Radiografiile de rutina si cele pentru tratamente non-urgente se recomanda a fi amanate pana dupa nastere

Din pacate, majoritatea femeilor nu viziteaza medicul stomatolog in timpul sarcinii chiar dacă au probleme dentare. Nu uita :grija fata de tine este cea mai bună modalitate de a asigura starea de sănătate a copilului tau.

 

Parerea ta conteaza

"Cabinetul stomatologic Oralmed este locul in care am fost intampinata intotdeauna cu zambete calde, amabilitate, profesionalism. Desi nu-mi vine sa cred, am ajuns la concluzia ca poti veni la dentist cu placere. Atat eu cat si sotul meu vom merge regulat la cabinet pentru o igienizare corespunzatoare cat si pentru rezolvarea problemelor viitoare."

dna. Ionela Benescu, Bucuresti

"Eu vin la Oralmed deoarece odata cu prima vizita am intalnit aici atmosfera calma, profesionalism si mai ales respect fata de timpul meu. Apreciez de fiecare data calitatea si bunul simt gasit aici."

dl. Victor Ionescu, Bucuresti

"Ambianta calda ... de familie, fara dureri, fara timp pierdut...; Mi-a placut. Dentist bun!"

dl. Ciprian Dumbrava, Bucuresti

"Candva aveam probleme cu dintii. Acum problemele sunt demult rezolvate si vin cu placere din cand in cand la control. Cabinetul e super!"

dra. Miruna Costea, Bucuresti